|
||
| BİLGİSAYAR Bilgisayar nedir. Bilgisayar, hızlı ve doğru olarak çok sayıda bilgi ve verileri sürekli saklayan her türlü matematiksel işlemleri yapabilen bir aygıttır. Bilgisayar Çeşitleri 1-Özel amaçlı bilgisayarlar ATM makineleri 2-Genel amaçlı bilgisayarlar A-Mikro bilgisayarlar Evlerde kullanılır tek bağlantı B-Mini bilgisayarlar Ağ ile çalışır 20 bilgisayar bağlanır. C-Ana bilgisayarlar 100 ağ ile çalışır D-Süper bilgisayarlar 100 den fazla ağ ile çalışırlar Bilgisayara verilerin işlenmesi Bilgisayarlar 5 ile 0 volt arasındadır. Aktif 5–1 arasında Pasif 5–0 arasında BELLEK: bilgisayar da bilgilerin saklandığı yer hafıza Veriler nerelerde saklanır Disket, hard disk(sabit disk)CD Rom, DVDROM, USB Belleğin saklandığı yere kapasite denir. KAPASİTE BİRİMLERİ 1-Bit: En küçük kapasite birimidir. 2-Beyte:8 bitten oluşan kapasite birimidir 3-Kilobyte:1024 Beyte 4-Mega Beyte:1024 kilobyte 5-Cga Byte: 1024 mega byte 6-Tetra byte Hesaplamada küçük verilirse büyüğe bölünür Büyük verilirse küçükle çarpılır Örnek: 720 kilobyte kaç byte eder? 720X1024=737,229 byte eder Burada kilobyte byte den büyük olduğu için çarpıldı. Örnek:250 byte kaç kilobyte eder? 250/1024=0,244140625 kilobyte eder BİLGİSAYARIN KISIMLARI 1-DONANIM (hardwore) gözle görüle bilen tüm parçalardır.(ağırlığı olan her şey) 2-YAZILIM (softwore) gözle görünmeyen komutlara yazılım DONANIMIN KISIMLARI 1-Giriş birimleri → emir verir 2-Çıkış birimleri 3-Merkezi işlem birimi (mib) (cpu) MERKEZİ İŞLEM BİRİMLERİ A- Aritmetik mantık ünitesi B- Kontrol ünitesi Belek Ünitesi a- Ana bellek ünitesi (ram-rom bellekleri) b-Yardımcı bellek ünitesi Giriş birimleri Klavye, mause, jostik, scayner KLAVYE F KLAVYE (Türkçe) Q KLAVYE (İNGİLİZCE) KLAVYENİN BÖLÜMLERİ A-Fonksiyon Tuşları (F1-F12 ARASINDAKİ TUŞLAR) B-Sayısal Rakamlar (0–9 Arasındaki Rakamlar) C-Alfa Sayısal (Harfler Ve Harfler Üzerindeki İşaretler A-Z *@ € ) D-Rakamsal tuşlar E-Özel amaçlı tuşlar ÖZEL AMAÇLI TUŞLAR Swift tuşu (basılı tutulduğunda büyük küçük harfleri üst teklileri yazmaya yarar Alt Gr 3 karakterli tuşlar (3 karakterli tuşlarda en alttakini yazmaya yarar) Caps lock:klavyeyi küçük büyük yapar Alt ctrl :kısayol tuşlarıdır.tek başına anlam ifade etmez diğer tuşlarla birlikte kullanılır. Örn.Ctrl+S kaydet, Ctrl+C kes, Ctrl+V yapıştır, Delete: sağa silme tuşu ← tuşu sola silme tuşu Enter tuşu: okeyleme İnsert: araya karakter yazmaya yarar (dos ) sisteminde kullanılır HOME: imleci başa götürür END: imleci sona götürür Page up: imleci bir ekran sayfası yukarı taşır Page down: imleci bir ekran sayfası aşağı taşır ╬ yön tuşları sağa, sola, aşağı yukarı ← → Tab tuşları bir satır başıboşluk bırakır görev seçimi yapar 6 karakter ▬ SPECE sağa doğru bir karakter boşlu bırakır ara verir Genel amaçlı tuşlar: A-Z arası harfler ve sayılardan oluşur ESC: Çıkış yapılan iptal tuşu Num lock: basıldığında ışık yandıysa sayılar aktif sönükse sayılar pasif yönler aktif Prter scr SyrRq: a-verileri yazıcıya taşır b-ekrandaki görüntüyü ram belleğine taşır Scroll lock: ekrandaki canlı görüntüyü kilitler Pause Break: çalışmayı durdurur. ▓ sağ tuş komutları ▄ Windows tuşu başlat butonuna başlatma emri verir. Giriş birimleri ← MİM (merkezi işlem birimi) → Belek, Ara Bellek, RAM, RD Yardımcı Bellekler Çıkış birimleri → Alıcı Control ← ↓ Disket, Hard disk, Cd, DVD, ↑ ↑ ↑ GİRİŞ BİRİMLERİ: 1-MAUSE (FARE):Windows ortamında komutları yürürlüğe koyma imkânı sağlar Mause nin bölümleri a) Sol tuş ve enter komutları b) Windows ta ki komutlar (kes, kopyala, yapıştır, v.b) c) Yukarı aşağı (ortadaki hareketli yuvarlak) 2-JOİSTİK: Mouse işlemi görür 3-SCAYNER: kâğıt üzerindeki bilgiyi resim formatı olarak aktarır 4-Klavye ÇIKIŞ BİRİMLERİ: 1-Monitör (ekran) bilgisayara girilen veya merkezi birim sistemlerinde bulunan İşletim sistemlerinde bulunan bilgileri ekrana yansıtır. Monitör (ekran) ekran kartı ve piksel Monitör ölçüleri: 9,14,15,17,19,21 inç Çözünürlük: mega byt 256, 512 640 X 480 ↓ ↓ 1 Satır 1 Sütun 2-YAZICI (printer) a) mürekkep püskürten b)dotmatik c)lazer yazıcı d)çizgi (plotter) 3-MODEM: Bağlantı cihazı olup, faks, telefon, vb. İşletim sistemleri Kullanıcı ile bilgisayar arasında tercümanlık yapan paket programlara ya da komut kümelerine işletim sistemleri denir. İşletim sistemleri a) Dos işletim sistemleri b) Windows işletim sistemleri c) Uniks Ofis programları a) Microsoft Word b) Microsoft Excel c) Microsoft point power d) MERKEZİ İŞLEM BİRİMLERİ Bu birim tüm işleri yürüten beyindir. (CPU)=(MİB) 1-kontrol bilgisi vasıtasıyla, bilgisayarın donanım ve işletim sistemlerinin çalışmasını sağlar. 2-Aritmetik mantık vasıtasıyla sistemler çalışmaz. İntel Pentium U 300 işlemci ise saniyede 300 milyon GHZ hız yapar BELLEKLER 1-Ana bellek birimleri a) RAM, ROM ↓ Rast gele erişimli bellekler İçerisine işletim sistemi tarafından bilgi yazılabilen veya içerisinden bilgi okuna bilen bellektir. İçerisindeki bilgiler akım kesildiğinde veya bilgisayarın kapanması halinde bilgi silinir. RAM BELLEKLERİ (Pend only memory) Sadece okuna bilir bellektir. Üretici firmalar tarafından hazırlanmış bilgilerin aktarıldığı bellektir. Bu işlem aracılığı ile bilgisayar donanım birimlerinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Yardımcı Bellek 1 disket 3,5 inç 760kb /1,44 mb kadar hafızaya sahiptir. b) DİSKET, HARDDİSK, CDROM, DVDROM DİSKET : 80 adet iz vardır.izleri bölen her bir kesite ise sektör denir. Bir disketin bir yüzünde 18 sektör vardır. 512 megabyte kapasitesi = yüzsayısı X iz X sektör X 512 2 X 80 X 18 X 512 = 1.44 megabyte HARD DİSK Manyetik ortamlara kaydeder.Yüzlerce disketin bir araya gelmesiyle oluşur. 1 dk 3600/dk CD ROM DVD ROM Optik kayıt ortamlarıdır. 20,40,80 gbbyte A-Disket sürücüsü C-harddisk D-CD 2 tane hard disk varsa A:disket sürücü,C,D :Harddisk,E:CD İşletim Sistemleri Kullanıcı ile bilgisayar arasında tercümanlık yapan paket programlara yada komut kümelerine işletim sistemleri denir. İşletim sistemleri DOS, UNİX,WİNDOWS, İşletim sisteminde temel kavramlar 1- DOSYA: Aynı özellikteki bilgileri bir isim adı altında toplayan bilgiler bütünüdür. Her dosyanın bir adı birde uzantısı vardır.(yani dosyalar isim ve uzantısı ile adlandırılırlar.) Uzantı kullanıcısının çalıştığı paket programcı tarafından verilir. Uzantı :Doc ise çalışılan proğram Windows 2-Yardımcı bellek birimleri İşletim sistemlerinde kullanılan temel kavramlar 1-DOSYA:Aynı özellikteki bilgilerin bir isim adı altında toplanması veya toplandığı yerdir. Her dosyanın bir ismi birde uzantısı vardır ÖRNEK: Cevdet. doc Cevdet isim doc ise uzantıdır. Uzantı doc ise çalışılan yer Word ‘ tür İsim en fazla 8 karakterli uzantı ise en fazla 3 karakterli DİZİN: Bilgilerin (dosyaların)kaydedildiği ve sınıflandırıldığı yapılara dizin denir. Dizin türleri a) Ana dizin: (tüm bilgilerin kayıtlı olduğu yer ) b) Alt dizin :ana dizinin sınıflandırılmasıdır. Alt dizinin diğer bir adı da (klasördür) ANADİZİN (C/A/D) dizinde sadece isim vardır uzantı yoktur. Alt dizinlerde de uzantı yoktur. YOL: bilgisayarda her hangi bir işlemi gerçekleştirmek için takip edilen işlem basamaklarına yol denir. Örenek: C:\ fizik\ teori. C:\fizik\lise\Fizik. JOKERLER: a) ? tek bir karakteri temsil eder. b) * birden çok karakteri temsil eder c) . bir dosyanın ismi ile uzantısını birbirinden ayırır. (Cevdet.doc) d) / dos işletim sisteminde komuta ait parametreleri tanımak için kullanılır e) \ dosya ve dizinleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Özellikle yol tanımında kullanılır. Nkn exe,Cmn doc,Lmv exe *.exe, * k.exe, dir tek dir/p sayfa düzeni DOS İŞLETİM SİSTEMLERİ Tek kullanıcılı sistem olup,bilgisayarda dosyaların,dizinlerin kopyalanması,silinmesi taşınması gibi kullanıcıya ait emirlerin uygulanmasına olanak sağlar Dos işletim sisteminde aynı anda birden fazla çalıştıramaz. Dos işletim sisteminin çalışabilmesi için genellikle dosyalar a) Iosuj, b) msdos.suj, c) commond.com Ram aracılığı ile bilgisayarın temel işlevleri 1-POST :(powertest) donanım sistemlerinin doğru çalışıp,çalışmadığı ile kontrol edilir. 2- IO.SYS MSDOS.SYS yerleştilir. 3-Command.com → RAM 4-Cofig.sug 5-Outoexect IO.SYS: giriş çıkış birimleri arasındaki bağlantıyı kurar MSDOS.SYS :dos işletim sisteminde disk üzerine yazılması ve ya okunması gibi işlemlerin yapılmasına olanak sağlar.(DİSKLE ) ilgili Command.com : Bu dosya kullanıcının bilgisayara vermesi gereken emir kümelerini oluşturur. C:\ c yi gösterir c:\Ali\Veli DOSYA İŞLETİM KOMUTLARI A) İÇ KOMUTLAR: Genel olarak dosya ve alt dizinlerle ilgili olarak işlem yapmak için kullanılan komutlardır. B) DIŞ KOMUTLAR: İç komutlara yardımcı komutlar olup,genel olarak ana dizinlerle ilgili işlemleri yapmada kullanılır. Bu komutlar dosya formatında olup, Command.com dosyası içinde bulunurlar. İÇ KOMUTLAR: 1- CLS (cls) ekranı silmek için kullanılır Kullanım şekli c:\cls ┘ Windows tan dos’ a geçiş yapmak için Başlat → menü → programlar → donatılar → dos komut sistemi c:\documend and settigs\ beltek\>cls Yazıldığında ekran temizlenir. 2-Dir komutu: Hard disk içerisindeki dosya ve klasörleri ekrana taşır. c:\>dir c’ nin içerisindeki tüm dosya ve klasörleri listeler örnek: c:\documend and settigs\ beltek\>dir c:\>dir c:\Ali\Veli c:\dir c:\dir*.exe c:\>dir c:\>dir c:\ismail\*.exe /w geniş liste halinde gösterir. /p sayfa sayfa sösterir /ad sadece dizileri listeler /on dosya ve klasörleri a-z sıralı birşekilde listeler Örnekler c:\>dir\p yazıldığında sayfa sayfa listeler c:\>dir c:\Ali\*.doc/w geniş c:\dir c:\dir Windows\*.exe ┘ KLASÖRLE İLGİLİ KOMUTLAR MD (md) komutu İçerisi boş bir alt dizin oluşturur Kulanım şekli c:\>md bilgisayar c:\>md c:\bilgisayar\A c:\>md c:\bilgisayar\B CD (cd) herhangi bir alt dizin içerisine girmek için kullanılır Cd yol altdizinimsi cd:\> cd c:\matematik c:\matematik> c:\>cd c:\bilgisayar\A cd.. kullanım şekli >cd..┘ Cd\ bulunduğunuz konumdan ana dizine dönmenize olanak sağlar C:\ismail\A>cd\ Rd: içerisi boş bir alt dizini silmek için kullanılır. >rd c:\ismail\B COPY: belirli bir konudaki dosyaları başka konuma kopyalamak için kullanılır. Copy nereden\hangi dosyaları nereye >copy c:\windows\*.exe c:\ismail >copy c:\windows\*.doc c:\ismail\A Move: dosyaları bir konumdan diğer bir konuma taşır Kullanım şekli move c:\windows\*.doc c:\ismail\A move nereden \hangi dosyalar\nereye move c:\ismail\*.exe c:\ismail\A del belirli bir yerdeki dosyaları silmek için kullanılır Kullanım şekli del nerden\ hangi dosyaları >del c:\ismail\A\ *.exe COPY >Copy c:\windows\*.exe c:\ismail Date :günün tarihini ekrana yansıtır >date ┘ Time :şu anki zamanı gösteri >time ┘ DIŞ KOMUTLAR A) Format komutları Yanbellek veya yardımcı bellek birimlerinin (C,A...) vb. formatlamak için kullanılır Bir disketin veya har diskin formatlanması demek onun bilgi hücrelerinin yeniden biçimlendirilmesidir. Kullanım şekli 1- A:\format A: ┘ disketi biçimlendirir 2- A:\format A: \S ┘ 3- A:\format A: \Q ┘hızlı formatlar X copy bir alt dizinin içerdiği bire bir alt dizine kopyalama yapar > x copy nereden hangi dosyayı nereye >xcopy c:\ismail\A c:\ismail ┘ DELTREE : Alt dizinlerin içerisi dolu olanları siler >deletree nereden \hangi dizini >deletree c:\ismail\B Diskcopy: bir disketin içerisindeki bilgiyi diğer bir diske kopyalar >diskcopy A: A: (kanal) Hedef RAM DİSKET |
||